Alergie pokarmowe to silne reakcje układu odpornościowego na określone związki obecne w jedzeniu. Objawy mogą być różnorodne – od tych mniej poważnych, jak wysypki, swędzenie czy niedyspozycje żołądkowe, po znacznie dotkliwsze, jak obrzęki, silne bóle brzucha czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Aby unikanie alergenów było łatwiejsze, wprowadzono testy na alergię oraz na alergeny. Te pierwsze wykonują alergicy, aby dowiedzieć się, co dokładnie wywołuje taką reakcję organizmu. Natomiast te drugie są przeprowadzane przez producentów, którzy mają obowiązek informowania o potencjalnie uczulających składnikach swoich produktów.
Jakie testy na alergie pokarmowe są najskuteczniejsze?
Badanie nadwrażliwości organizmu na różne składniki zawarte w jedzeniu może przyjmować różne formy. Obecnie medycyna oferuje testy skórne, testy molekularne, sprawdzanie poziomu przeciwciał we krwi, a także zastosowanie diety eliminacyjnej i stopniowe wprowadzanie różnych produktów, umożliwiające obserwację reakcji układu odpornościowego. Każda z metod może pomóc zidentyfikować uczulające składniki. Jakie testy na alergie pokarmowe są najskuteczniejsze? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jest to kwestia bardzo indywidualna i wiele zależy od predyspozycji genetycznych pacjenta, jego medycznej historii oraz rodzaju występujących objawów. Testy alergiczne można wykonać na własną rękę, jednak znacznie lepszym pomysłem będzie przeprowadzenie ich pod okiem alergologa.
Jak działają testy na alergeny?
Z uwagi na to, że alergie pokarmowe są bardzo powszechnym problemem i mogą powodować poważne objawy, producenci żywności są zobowiązani do umieszczania odpowiednich informacji na opakowaniach swoich produktów. Wymaga tego o nich prawo, a także troska o zdrowie i dobro konsumentów. Wykrywanie niepożądanych składników umożliwiają specjalne testy. Jak działają testy na alergeny? Zazwyczaj test na alergie pokarmowe to niewielkie akcesorium, które pozwala w szybki i prosty sposób sprawdzić, czy w danym produkcie lub na określonej powierzchni są obecne zanieczyszczenia. Ich dużą zaletą jest fakt, że mogą być stosowane bezpośrednio przy liniach produkcyjnych. Pozwala to na odpowiednio częste przeprowadzanie badania i daje możliwość szybkiego zareagowania.
Jakie są najpopularniejsze alergie pokarmowe?
Produktów, które mogą wywoływać silne reakcje układu odpornościowego, jest bardzo wiele. Ludzkie organizmy są bardzo zróżnicowane i różnie reagują na określone substancje. Za najpopularniejsze alergie pokarmowe uznaje się uczulenie na mleko, jaja, gluten, orzechy, ryby i owoce morza, a także soję oraz wszelkie produkty pochodne. Producenci mają obowiązek informować o ich możliwej obecności w produktach. Warto przy tym pamiętać, że umieszczony na etykiecie komunikat „produkt może zawierać śladowe ilości…”, nie oznacza, że alergen jest obecny, a jedynie to, że znajdował się na tej samej hali produkcyjnej i mogło dojść do przypadkowej kontaminacji.