Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 199,00 zł.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Podmioty działające na rynku spożywczym w sektorze handlu detalicznego i gastronomii są zobowiązane do dostarczania informacji o alergenach i przestrzegania zasad etykietowania określonych w prawie żywnościowym. Oznacza to, że podmioty działające na rynku spożywczym muszą: dostarczać konsumentowi informacji o alergenach zarówno w przypadku żywności i napojów paczkowanych, jak i niepaczkowanych skutecznie radzić sobie z alergenami pokarmowymi i zarządzać nimi podczas przygotowywania żywności. 

Lista 14 alergenów

Składniki żywności, które muszą być deklarowane jako alergeny w UE

1. Zboża zawierające gluten , a mianowicie: pszenica (np. pszenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne, z wyjątkiem: a) na bazie pszenicy syropy glukozowe, w tym dekstrozę b) maltodekstryny na bazie pszenicy c) syropy glukozowe na bazie jęczmienia d) zboża wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty w tym, z wyjątkiem: a) żelatyny rybiej stosowanej jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych b) żelatyna rybia lub isinglass stosowane jako środek klarujący w piwie i winie

5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) w pełni rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego b) naturalnych mieszanych tokoferoli (E 306), naturalnych D-alfa-tokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu i naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu ze źródeł soi c) fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z olejów roślinnych ze źródeł soi d) ester stanolu roślinnego wytworzony ze steroli oleju roślinnego ze źródeł soi

7. , mleko i produkty pochodne (w tym laktozy), z wyjątkiem: (a) serwatki stosowane do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego b) laktitol

8. Orzechy , a mianowicie: migdały ( Amygdalus communis L.), orzechy laskowe ( Corylus avellana ), orzechy włoskie ( Juglans regia ), orzechy nerkowca ( Anacardium occidentale ), orzechy pekan ( Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), Orzechy brazylijskie ( Bertholletia excelsa ), pistacje ( Pistacia vera ), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia ) oraz produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

9. Seler i produkty pochodne

10. Musztarda i ich produkty

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu większym niż 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 , które należy obliczyć dla produktów proponowanych w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z zgodnie z instrukcjami producentów

13. Łubin i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl