Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cena
-
od
do
Podmioty działające na rynku spożywczym w sektorze handlu detalicznego i gastronomii są zobowiązane do dostarczania informacji o alergenach i przestrzegania zasad etykietowania określonych w prawie żywnościowym. Oznacza to, że podmioty działające na rynku spożywczym muszą: dostarczać konsumentowi informacji o alergenach zarówno w przypadku żywności i napojów paczkowanych, jak i niepaczkowanych skutecznie radzić sobie z alergenami pokarmowymi i zarządzać nimi podczas przygotowywania żywności.
Lista 14 alergenów
Składniki żywności, które muszą być deklarowane jako alergeny w UE
1. Zboża zawierające gluten , a mianowicie: pszenica (np. pszenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne, z wyjątkiem: a) na bazie pszenicy syropy glukozowe, w tym dekstrozę b) maltodekstryny na bazie pszenicy c) syropy glukozowe na bazie jęczmienia d) zboża wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty w tym, z wyjątkiem: a) żelatyny rybiej stosowanej jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych b) żelatyna rybia lub isinglass stosowane jako środek klarujący w piwie i winie
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) w pełni rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego b) naturalnych mieszanych tokoferoli (E 306), naturalnych D-alfa-tokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu i naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu ze źródeł soi c) fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z olejów roślinnych ze źródeł soi d) ester stanolu roślinnego wytworzony ze steroli oleju roślinnego ze źródeł soi
7. , mleko i produkty pochodne (w tym laktozy), z wyjątkiem: (a) serwatki stosowane do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego b) laktitol
8. Orzechy , a mianowicie: migdały ( Amygdalus communis L.), orzechy laskowe ( Corylus avellana ), orzechy włoskie ( Juglans regia ), orzechy nerkowca ( Anacardium occidentale ), orzechy pekan ( Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), Orzechy brazylijskie ( Bertholletia excelsa ), pistacje ( Pistacia vera ), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia ) oraz produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
9. Seler i produkty pochodne
10. Musztarda i ich produkty
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu większym niż 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 , które należy obliczyć dla produktów proponowanych w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z zgodnie z instrukcjami producentów
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Testy na alergeny w ofercie cleanserve.pl
Firmy z branży spożywczej muszą szczególnie uważać na skład ich produktów – w ogromnych zakładach wytwarza się wiele produktów, przez co pewne grupy konsumentów mogą zostać przypadkowo poszkodowane. Stąd do oferty sklepu internetowego cleanserve.pl wprowadziliśmy testy na alergeny, które dają błyskawiczne i bardzo dokładne wyniki.
Testy na alergie a prawo unijne
Polskie firmy jako należące do struktur gospodarczych Unii Europejskiej są zobowiązanie do czytelnego przekazania informacji na temat wszystkich składników uczulających na opakowaniu. Wynika to bezpośrednio z silnej reakcji organizmu na obecność alergenów, które są zwalczane przez układ limfatyczny. Po prostu nie są tolerowane, więc nie mogą być spożywane. Dlatego testy na alergie, które dają dokładne wyniki w krótkim czasie nierzadko okażą się towarem na wagę złota.
Dokładna kontrola krzyżowego przenikania alergenów to jeden ze sposobów dbania o wysoką jakość dostarczanych klientom produktów. W naszej ofercie znajdują się testy, które wykrywają beta-laktoglobulinę (obecność mleka), gorczycę i jajka. Ich obecność w produkcie to duże zagrożenie dla alergików, gdyż z reguły wywołują silną reakcję organizmu.
Testy na alergeny – jakie dodatkowe działania podjąć?
Najprostszą metodą jest oddzielenie w wyraźny sposób linii produkcyjnych, gdzie w trakcie wytwarzania żywności wykorzystuje się substancje potencjalnie niebezpieczne od tych, które odpowiadają za produkty wolne od składników powodujących alergię. Testy na alergeny pozwalają w prosty, szybki sposób przeprowadzić kontrolę. Badać można nie tylko konkretną żywność, ale sprawdzać można również zanieczyszczenie powierzchni. Nasze testy dostępne w sklepie internetowym cleanserve.pl są bardzo dokładne i zarazem dają wyniki w przeciągu 15 minut od rozpoczęcia procedury.
Ważne jest też to, że można je wykonywać nawet w skromnych warunkach laboratoryjnych lub bezpośrednio przy liniach produkcyjnych. Testy na alergie pokarmowe radzą sobie z każdym rodzajem obecnych białek – obojętnie od stopnia ich przetworzenia.
Testy na alergeny, czyli bezpieczeństwo przede wszystkim
Nie od dziś wiadomo, że trzeba postawić głównie na działania prewencyjne w stosunku do niebezpiecznych składników żywności. Jednak regularnie trzeba sprawdzać, czy przynoszą one zamierzone skutki. Oferta cleanserve.pl to kompleksowy zestaw testów, które można wykonywać w każdych warunkach, a obsługujące je osoby nie muszą mieć praktycznie żadnej wiedzy naukowej. Testy na alergeny to w pełni profesjonalne, dające miarodajne wyniki narzędzia. Powinien się w nie zaopatrzyć każdy zakład produkujący artykuły spożywcze, które muszą mieć na opakowaniu specjalne oznaczenia, informujące o obecności składników, które mogą wywoływać silną reakcję alergiczną.