Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 199,00 zł.
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wykrywanie mikroorganizmów - mikrobiologia

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus
Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Staphylococcus aureus tworzy czarne kolonie o mlecznym otoczeniu wokół kolonii. S. aureus wykazuje dodatnią reakcję żółtka jaja. Czarna kolonia z negatywną reakcją żółtka jaja nie jest interpretowana jako S. aureus. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Grupa e.coli rozkłada X-GAL (kolorymetryczny substrat enzymu) wytwarzając niebieski / niebiesko-zielony kolor przez ß-galaktozydazę wytwarzaną przez bakterie coli. Wzrost wszystkich innych bakterii zostaje zahamowany. Interpretacja: Zliczyć wszystkie kolonie niebieskie / niebiesko-zielone rosnące na powierzchni. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)
Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) tworzy kolonie gładkie w kolorze niebieskim w kształcie soczewek. * Koagulazo-ujemne Stapylococcus tworzą kolonie mniejsze białe lub niebieskie. * Bacillus sp. Mogą tworzyć jasno niebieskie i płaskie kolonie bez glazury. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Należy zliczyć wszystkie kolonie koloru różowego / czerwonofioletowego rosnące na powierzchni (grupa e.coli). Wszystkie kolonie koloru niebieskiego / niebieskofioletowego rosnącego na powierzchni jako Escherichia coli. Escherichia coli O-157 nie posiada ß-glukuronidazy, więc może zostać oznaczona jako grupa coli. Inkubacja przez ponad godzinę może sprzyjać wzrostowi drobnoustrojów innych niż Escherichia coli i grupa coli. Czerwony kolor może być zaobserwowany, jeśli próbka zawierająca bakterie kwasu mlekowego, które mają również ß-galaktozydazę. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Pseudomonas Spp / Y&M – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.

Pseudomonas Spp / Y&M  – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.
Pseudomonas Spp / Y&M – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.

CSC to gotowa do użycia płytka z dwoma różnymi pożywkami nałożonymi na plastikową podstawę po obu stronach. Znakomite narzędzie do monitorowania mikrobiologicznego powierzchni o znaczeniu sanitarnym oraz analizy próbek żywności i wody. Chromogenne i selektywne podłoża umożliwiają wykrycie Pseudomonas Spp z jednej strony oraz drożdży i pleśni z drugiej strony, zawiera substancje neutralizujące środki dezynfekujące.

Testy odciskowe typu dip-slide są zgodne z normą PN-ISO 18593 i nie wymagają dodatkowych walidacji.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

Cena: 343,00 zł (netto: 278,86 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy
opakowanie

Test wymazowy E.Coli

Test wymazowy  E.Coli
Test wymazowy E.Coli

Escherichia coli i bakterie coli wskazują ogólnie kałowe zanieczyszczenia w wodzie i innych próbkach środowiskowych. Obecność tych bakterii może zwykle być spowodowana brakiem higieny w dziale produkcyjnym lub skażoną wodą. Na podstawie poświadczonej metodologii wymaz zapewnia sposób wykrywania tych bakterii – Istotna zmiana koloru z purpurowego na żółty oznacza obecność bakterii grupy coli.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 869,00 zł (netto: 706,50 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy Salmonella

Test wymazowy  Salmonella
Test wymazowy Salmonella

Salmonella to bakterie, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką, gorączką i bólem brzucha. Zakażenie najczęściej występuje po spożyciu skażonej żywności, szczególnie mięsa, jaj czy niepasteryzowanego mleka. Osoby z osłabioną odpornością, dzieci, seniorzy i kobiety w ciąży są szczególnie narażone na cięższe formy infekcji, które mogą prowadzić do powikłań, takich jak sepsa. Bakterie mogą być przenoszone także przez kontakt ze zwierzętami. Zapobieganie zakażeniom obejmuje odpowiednie gotowanie żywności oraz dbałość o higienę.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 869,00 zł (netto: 706,50 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

TGC Medium without Indicator 300 g

TGC Medium without Indicator 300 g
TGC Medium without Indicator 300 g

Podłoże do wzrostu mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych.

Stosowane również do hodowli z krwi. Podłoże jest zmodyfikowane do użytku klinicznego i zdolne do wzrostu szerokiego zakresu bakterii, od tlenowych do beztlenowych mikroorganizmów, a także wykorzystywane w hodowli z krwi. Nie należy pozostawiać w podłożu żadnej pozytywnej próbki, ponieważ może zostać zniszczona przez grupę bakterii fermentujących dekstrozę, które rozwijają się, wykorzystując dekstrozę obecną w podłożu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 806,00 zł (netto: 655,28 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy
szt.

Y&M / Staphylococcus – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.

Y&M / Staphylococcus  – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.
Y&M / Staphylococcus – płytka odciskowa Dip-Slide op. 20 szt.

CSC to gotowa do użycia płytka z dwoma różnymi pożywkami nałożonymi na plastikową podstawę po obu stronach. Znakomite narzędzie do monitorowania mikrobiologicznego powierzchni o znaczeniu sanitarnym oraz analizy próbek żywności i wody. Chromogenne i selektywne podłoża umożliwiają wykrycie Staphylococcus z jednej strony oraz drożdży i pleśni z drugiej strony, zawiera substancje neutralizujące środki dezynfekujące.

Testy odciskowe typu dip-slide są zgodne z normą PN-ISO 18593 i nie wymagają dodatkowych walidacji.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

Cena: 343,00 zł (netto: 278,86 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy
opakowanie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl