Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 199,00 zł.
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Testy mikrobiologiczne odgrywają kluczową rolę w identyfikacji i kontrolowaniu mikroorganizmów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego, a także zaburzyć przebieg istotnych badań, wpływając na ich wyniki. Szybkie wykrywanie bakterii, wirusów i grzybów jest niezwykle istotne w nauce, medycynie i wielu gałęziach przemysłu. Na szczęście w obecnych czasach są dostępne narzędzia, które to umożliwiają.

Wykrywanie mikroorganizmów - mikrobiologia

Test wymazowy E.coli

Test wymazowy E.coli
Test wymazowy E.coli

E.coli Contam Swab, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia e.coli.Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 612,00 zł (netto: 497,56 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy Salmonella

Test wymazowy Salmonella
Test wymazowy Salmonella

Salmonella Contam Swab, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia salmonellą.Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 612,00 zł (netto: 497,56 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy pleśnie i drożdże

Test wymazowy pleśnie i drożdże
Test wymazowy pleśnie i drożdże

Contam Swab-Yeast/Moulds-wymazówka z pożywką do wykrywania pleśni i drożdży z powierzchni, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia salmonellą.Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 612,00 zł (netto: 497,56 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy Gronkowiec złocisty MRSA

Test wymazowy Gronkowiec złocisty MRSA
Test wymazowy Gronkowiec złocisty MRSA

Contam Swab-Gronkowiec złocisty MRSA-wymazówka z pożywką do wykrywania gronkowca złocistego odpornego na metycylinę, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia Gronkowcem złocistym MRSA. Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 612,00 zł (netto: 497,56 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Wymazówka do poboru prób Promedia, 10 ml

Wymazówka do poboru prób Promedia, 10 ml
Wymazówka do poboru prób Promedia, 10 ml

Wymazówki są przeznaczone do pobierania próbek z powierzchni w środowisku produkcyjnym. Składają się ze sterylnego wacika w probówce z 10 ml sterylnego buforu PBS do pobierania próbek, transportu, a następnie ilościowego wykrywania obecnych mikroorganizmów w połączeniu z płytkami z Compact Dry i Easy Plate.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 388,00 zł (netto: 359,26 zł )
zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy Listeria

Test wymazowy Listeria
Test wymazowy Listeria

Listeria Spp. Contam Swab, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia Listeria.Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. Listeria spp. a konkretnie Listeria monocytogenes są najważniejszym czynnikiem chorobotwórczym w przemyśle spożywczym; Organy regulacyjne z całego świata domagają się, aby wszystkie produkty spożywcze były wolne od Listerii.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Domowy / Użytkowy test na bakterie grupy coli i E.coli w wodzie.

Domowy / Użytkowy test na bakterie grupy coli i E.coli w wodzie.
Domowy / Użytkowy test na bakterie grupy coli i E.coli w wodzie.

Test do badania wody w kierunku e.coli, przeznaczony do badania wody pitnej, wody wodociągowej, wody źródlanej, studni, cystern, zbiorników na wodę, wody basenowej, basenów.

Można badać wodę na własny użytek lub do firmowych celów użytkowych np. w kurortach, przedsiębiorstwach, pensjonatach, basenach, itp. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 99,00 zł (netto: 80,49 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Pleśnie i drożdże płytka RODAC

Pleśnie i drożdże płytka RODAC
Pleśnie i drożdże płytka RODAC

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

największych zagrożeń mikotoksynami dla człowieka jest zakażona żywność. Według niektórych badań, mikotoksyny mogą być wytwarzane bezpośrednio w ustroju człowieka po spożyciu żywności zakażonej grzybami pleśniowymi. Najbardziej niebezpieczne w żywności są: aflatoksyna, ochratoksyna A, patulina, fumonizyny, zearalenon i dioksyniwalenol (trichoteceny). Grzyby mikrosporowe mogą także wytwarzać mikotoksyny w organizmach roślinnych. Najczęściej izolowane są ze zbóż, z warzyw (kukurydza, fasola), z orzechów i innych nasion oleistych, a także z nasion roślin strączkowych, owoców i przypraw. Jednym z głównych źródeł mikotoksyn jest pasza dla zwierząt. Temat ten jest szczególnie ważny, ponieważ toksyny pozostają w produktach spożywczych otrzymanych z organizmów zakażonych zwierząt. Takie produkty, jak: mięso i jego przetwory, mleko i jego przetwory, jaja mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena: 85,00 zł (netto: 69,11 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

OLD płytka RODAC ogólna liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów

OLD płytka RODAC ogólna liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów
OLD płytka RODAC ogólna liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Całkowita liczb bakterii żywych włączając czynniki inaktywujące. Clean Stamp przeznaczony jest do pomiaru i wykrycia stopnia zanieczyszczenia powierzchni, która została oczyszczona przy użyciu środków chemicznych lub środków dezynfekujących. Ponieważ lecytyna i polisorbat 80 dezaktywują te substancje chemiczne i środki dezynfekujące wchłaniane do pożywki, uzyskuje się bardziej wiarygodne wyniki.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 85,00 zł (netto: 69,11 zł )
zawiera 23.00% VAT, bez kosztów dostawy

Test wymazowy Listeria spp.

Test wymazowy Listeria spp.
Test wymazowy Listeria spp.

Listeria Swab, to test do użytku obok tradycyjnych metod selektywnych dla podniesienia wydajności systemu jakości oraz zminimalizowania ryzyka skażenia Listeria.Ten prosty w użyciu test diagnostyczny może być stosowany w dowolnym miejscu, na powierzchni oraz na środkach spożywczych. Listeria spp. a konkretnie Listeria monocytogenes są najważniejszym czynnikiem chorobotwórczym w przemyśle spożywczym; Organy regulacyjne z całego świata domagają się, aby wszystkie produkty spożywcze były wolne od Listerii. Hydroliza eskuliny daje charakterystyczny czarny / brązowy osad. Inhibitory są obecne w nośniku i hamują wzrost bakterii innych niż Listeria. W przypadku wystąpienia w próbce bakterii Listeria test wytworzy czarny / brązowy osad spowodowany hydrolizą eskuliny.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

poproś o ofertę

Test wymazowy E.Coli

Test wymazowy  E.Coli
Test wymazowy E.Coli

Escherichia coli i bakterie coli wskazują ogólnie kałowe zanieczyszczenia w wodzie i innych próbkach środowiskowych. Obecność tych bakterii może zwykle być spowodowana brakiem higieny w dziale produkcyjnym lub skażoną wodą. Na podstawie poświadczonej metodologii wymaz zapewnia sposób wykrywania tych bakterii – Istotna zmiana koloru z purpurowego na żółty oznacza obecność bakterii grupy coli.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Compact Dry TC ogólna liczba bakterii

Compact Dry TC  ogólna liczba bakterii
Compact Dry TC ogólna liczba bakterii

Gotowa do użycia, płytka Compact Dry TC do wykrywania ogólnej liczby bakterii

Compact Dry, to gotowa do użycia metoda badawcza, która pozwala skrócić czas potrzebny do wykonania badania mikrobiologicznego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

poproś o ofertę

Compact Dry CF grupa coli

Compact Dry CF grupa coli
Compact Dry CF grupa coli

Gotowa do użycia, płytka Compact Dry TC do wykrywania ogólnej liczby bakterii

Compact Dry, to gotowa do użycia metoda badawcza, która pozwala skrócić czas potrzebny do wykonania badania mikrobiologicznego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

poproś o ofertę

Płytka odciskowa SMA całkowita liczba bakterii żywych.

Płytka odciskowa SMA całkowita liczba bakterii żywych.
Płytka odciskowa SMA całkowita liczba bakterii żywych.

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa DESO bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa DESO bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa DESO bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Do zliczania wszystkich bakterii z grupy coli. Należy zliczyć wszystkie wyhodowane kolonie. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa Sabouraud grzyby i pleśnie.

Płytka odciskowa Sabouraud grzyby i pleśnie.
Płytka odciskowa Sabouraud grzyby i pleśnie.

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

największych zagrożeń mikotoksynami dla człowieka jest zakażona żywność. Według niektórych badań, mikotoksyny mogą być wytwarzane bezpośrednio w ustroju człowieka po spożyciu żywności zakażonej grzybami pleśniowymi. Najbardziej niebezpieczne w żywności są: aflatoksyna, ochratoksyna A, patulina, fumonizyny, zearalenon i dioksyniwalenol (trichoteceny). Grzyby mikrosporowe mogą także wytwarzać mikotoksyny w organizmach roślinnych. Najczęściej izolowane są ze zbóż, z warzyw (kukurydza, fasola), z orzechów i innych nasion oleistych, a także z nasion roślin strączkowych, owoców i przypraw. Jednym z głównych źródeł mikotoksyn jest pasza dla zwierząt. Temat ten jest szczególnie ważny, ponieważ toksyny pozostają w produktach spożywczych otrzymanych z organizmów zakażonych zwierząt. Takie produkty, jak: mięso i jego przetwory, mleko i jego przetwory, jaja mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza

Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza
Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Występuje w wodach morskich. Do zatrucia pokarmowego dochodzi po spożyciu żywności pochodzenia morskiego np. surowe ryby, małże, kraby, ostrygi, mięczaki, krewetki. V.parahaemolyticus należy do istotnych drobnoustrojów patogennych wywołujących zatrucia pokarmowe m.in.: nieżyt żołądka oraz biegunki podróżnych, spowodowane spożyciem zanieczyszczonej wody oraz zakażonych morskich produktów. Przy optymalnych warunkach wzrostu, nawet niewielka ilość tych bakterii w produktach może znacznie powiększyć swoją liczebność i stać się niebezpieczna dla organizmu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus
Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Staphylococcus aureus tworzy czarne kolonie o mlecznym otoczeniu wokół kolonii. S. aureus wykazuje dodatnią reakcję żółtka jaja. Czarna kolonia z negatywną reakcją żółtka jaja nie jest interpretowana jako S. aureus. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa Cereus Laseczka woskowa Bacillus cereus

Płytka odciskowa Cereus Laseczka woskowa Bacillus cereus
Płytka odciskowa Cereus Laseczka woskowa Bacillus cereus

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Laseczki i/lub ich spory występują powszechnie w środowisku oraz produktach spożywczych. Typowym schematem zakażenia jest spożycie potraw zbożowych (głównie z ryżu), które przechowywane są w temperaturze pokojowej, odgrzewane lub zasmażane. Jest coraz częściej izolowanym drobnoustrojem środowiska produkcyjnego w produkcji farmaceutycznej. Bakteria ta jest jednym z najczęściej cytowanych mikroorganizmów powodujących zanieczyszczenia procesu produkcji. Do najważniejszych przyczyn zanieczyszczeń tym patogenem należą: Niewłaściwy program czyszczenia i dezynfekcji i/lub utrata skuteczności działania preparatów sporobójczych stosowanych w procesie dezynfekcji Brak wystarczającej kontroli czystości mikrobiologicznej nad elementami wprowadzonymi do środowiska produkcyjnego, służącymi zapewnieniu czystości Niewłaściwe systemy wentylacyjne

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa PDA Agar Potato Dextrose z chloramfenikolem (drożdże i pleśnie)

Płytka odciskowa PDA Agar Potato Dextrose z chloramfenikolem (drożdże i pleśnie)
Płytka odciskowa PDA Agar Potato Dextrose z chloramfenikolem (drożdże i pleśnie)

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Do wykrywania i wyliczania drożdży i pleśni. Kropidlak czarny (Aspergillus niger), (Aspergillus brasiliensis) często atakuje produkty spożywcze żywności (tzw. czarna pleśń). Kropidlak może być przyczyną infekcji grzybiczej ucha (otomykozy) prowadzącej do zmian chorobowych zwanych uchem pływaka. Wdychanie zarodników tego grzyba może powodować chorobę płuc kojarzoną z tzw. klątwą Tutanchamona. Grzyby te wytwarzają toksyczne substancje aflatoksyny i prawdopodobnie ochratoksyny, które jak inne mykotoksyny mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi. Do wykrywania w maśle i innych produktach mleczarskich oraz na powierzchni świeżych mięs, wędlin, kiełbasy oraz innych produktów żywnościowych takich jak owoce i przetwory owocowe. Medium to jest odpowiednie do wykrywania i wyliczania form odpornych na ciepło i obróbkę termicznią.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa MLCB Salmonella

Płytka odciskowa MLCB Salmonella
Płytka odciskowa MLCB Salmonella

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Salmonella wytwarza siarkowodór i tworzy czarne kolonie lub kolonie z czarnym centrum. Citrobacter może rozwijać czarne kolonie tak jak Salmonella. Kolonie purpurowe to nie Salmonella. Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaja czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Grupa e.coli rozkłada X-GAL (kolorymetryczny substrat enzymu) wytwarzając niebieski / niebiesko-zielony kolor przez ß-galaktozydazę wytwarzaną przez bakterie coli. Wzrost wszystkich innych bakterii zostaje zahamowany. Interpretacja: Zliczyć wszystkie kolonie niebieskie / niebiesko-zielone rosnące na powierzchni. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Należy zliczyć wszystkie kolonie koloru różowego / czerwonofioletowego rosnące na powierzchni (grupa e.coli). Wszystkie kolonie koloru niebieskiego / niebieskofioletowego rosnącego na powierzchni jako Escherichia coli. Escherichia coli O-157 nie posiada ß-glukuronidazy, więc może zostać oznaczona jako grupa coli. Inkubacja przez ponad godzinę może sprzyjać wzrostowi drobnoustrojów innych niż Escherichia coli i grupa coli. Czerwony kolor może być zaobserwowany, jeśli próbka zawierająca bakterie kwasu mlekowego, które mają również ß-galaktozydazę. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)
Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) tworzy kolonie gładkie w kolorze niebieskim w kształcie soczewek. * Koagulazo-ujemne Stapylococcus tworzą kolonie mniejsze białe lub niebieskie. * Bacillus sp. Mogą tworzyć jasno niebieskie i płaskie kolonie bez glazury. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa SCD Agar z Lecytyną, Polisorbat 80 (SCDLP) Całkowita liczba bakterii żywych.

Płytka odciskowa SCD Agar z Lecytyną, Polisorbat 80 (SCDLP) Całkowita liczba bakterii żywych.
Płytka odciskowa SCD Agar z Lecytyną, Polisorbat 80 (SCDLP) Całkowita liczba bakterii żywych.

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Pieczęć SCDLP służy do pomiaru i wykrycia stopnia zanieczyszczenia próbki, która została umyta przy użyciu środków chemicznych lub środków dezynfekujących. Ponieważ lecytyna i polysorbat 80 dezaktywują te substancje chemiczne i środki dezynfekujące wchłaniane są do pożywki, uzyskuje się bardziej wiarygodne wyniki.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa PSEU / CPSB Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas)

Płytka odciskowa PSEU / CPSB Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas)
Płytka odciskowa PSEU / CPSB Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas)

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Niehigieniczne i niestaranne zabiegi manicure i pedicure w gabinetach kosmetycznych lub destrukcje płytek wywołane chorobami skóry zajmującymi narząd paznokciowy. Ponadto bakteria może dostać się do organizmu drogą zakażenia wewnątrzszpitalnego. Wg danych CDC Pseudomonas aeruginosa jest przyczyną 4 na 1000 przypadków zakażeń w amerykańskich szpitalach a sama bakteria ropy błękitnej znajduje się na czwartym miejscu najczęściej izolowanych patogenów (10,1% wszystkich posiewów). Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) to jedna z najniebezpieczniejszych bakterii – jest odporna na powszechnie stosowane środki dezynfekujące, łatwo rozmnaża się w wodzie i niewiele jej trzeba do przeżycia. Jednak najgorsze jest to, że wykazuje odporność na większość antybiotyków, co utrudnia leczenie chorób przez nią spowodowanych. Cetrimid, Kanamycyna, Siarczan Nalidixic Agar kwasowy.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa 25 Agar Sabouraud z Chloramfenikolem (CPSB) grzyby i pleśnie

Płytka odciskowa 25 Agar Sabouraud z Chloramfenikolem (CPSB) grzyby i pleśnie
Płytka odciskowa 25 Agar Sabouraud z Chloramfenikolem (CPSB) grzyby i pleśnie

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Test mikrobiologiczny dla środowiska: grzyby i pleśnie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa 25 Agar SCDLP całkowita liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów

Płytka odciskowa 25 Agar SCDLP całkowita liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów
Płytka odciskowa 25 Agar SCDLP całkowita liczba bakterii żywych z dezaktywacją detergentów

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Całkowita liczb bakterii żywych włączając czynniki inaktywujące. Clean Stamp przeznaczony jest do pomiaru i wykrycia stopnia zanieczyszczenia powierzchni, która została oczyszczona przy użyciu środków chemicznych lub środków dezynfekujących. Ponieważ lecytyna i polisorbat 80 dezaktywują te substancje chemiczne i środki dezynfekujące wchłaniane do pożywki, uzyskuje się bardziej wiarygodne wyniki.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa 25 Agar SCD całkowita liczba bakterii żywych.

Płytka odciskowa 25 Agar SCD całkowita liczba bakterii żywych.
Płytka odciskowa 25 Agar SCD całkowita liczba bakterii żywych.

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Clean Stamp 25 25 Agar SCD Agar tryptonowo-sojowy, kazeina. Całkowita liczb bakterii żywych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Compact Dry VP do wykrywania Vibrio parahaemolyticus (ryby, owoce morza)

Compact Dry VP do wykrywania Vibrio parahaemolyticus (ryby, owoce morza)
Compact Dry VP do wykrywania Vibrio parahaemolyticus (ryby, owoce morza)

Gotowa do użycia, płytka Compact Dry TC do wykrywania ogólnej liczby bakterii

Compact Dry, to gotowa do użycia metoda badawcza, która pozwala skrócić czas potrzebny do wykonania badania mikrobiologicznego.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

poproś o ofertę

Sprawne wykrywanie bakterii

Testy na bakterie są powszechnie wykorzystywane w laboratoriach medycznych, przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym czy przy kontroli czystości wody, jak np. testy bakterii ecoli w wodzie. Narzędzia tego rodzaju dają możliwość szybkiego wykrycia obecności szkodliwych bakterii, co pozwala na ich wyeliminowanie i uniknięcie ich dalszej transmisji, a co za tym idzie – zminimalizowanie potencjalnego zagrożenia dla zdrowia.

Szybkie i bezproblemowe wykrywanie bakterii jest możliwe dzięki narzędziom takim jak szybkie testy paskowe czy płytki odciskowe Dip-Slide. Są to akcesoria bardzo proste w użyciu, instrukcja ich obsługi jest nieskomplikowana i intuicyjna. Wystarczy pobrać próbkę z wybranej powierzchni i poczekać kilka minut na wynik, aby móc stwierdzić obecność konkretnego rodzaju mikroorganizmów.

Wykrywanie grzybów i wykrywanie pleśni

Istotne zagrożenie dla zdrowia stanowią również grzyby oraz pleśnie. Testy na grzyby są ważną częścią procesu kontroli jakości żywności, a także kosmetyków i produktów farmaceutycznych. Narzędzia takie jak płytki odciskowe Food Stamp umożliwiają wykrywanie grzybów na różnych podłożach i obszarach roboczych. Ich wykorzystanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani umiejętności. Dzięki testom tego rodzaju możliwe jest sprawne kontrolowanie czystości mikrobiologicznej wybranych powierzchni, w tym blatów, narzędzi, odzieży i rąk pracowników.

Sprawne wykrywanie pleśni ma istotne znaczenie dla bezpieczeństwa konsumentów, ponieważ może ona stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Z kolei producentów jej przeoczona obecność może narazić na straty finansowe i wizerunkowe związane z wadliwymi produktami. Testy mikrobiologiczne pozwalają w prosty sposób zmniejszyć ryzyko pojawienia się tego problemu. Dzięki nim możliwe jest kontrolowanie produkcji na każdym jej etapie i podjęcie odpowiednio szybkich działań w przypadku wykrycia niepożądanych mikroorganizmów.

Wygodne wykrywanie wirusów

Drobnoustroje są odpowiedzialne za wiele poważnych chorób i uciążliwych dolegliwości zdrowotnych, dlatego tak ważne jest dokładne monitorowanie ich obecności. Sprawne wykrywanie wirusów pozwala uniknąć rozmaitych problemów i jest istotną częścią procesów produkcyjnych, procedur medycznych i badań naukowych. W laboratoriach niezastąpione są narzędzia takie jak wymazówki i podłoża transportowe, które można znaleźć na stronie: https://cleanserve.pl/pl/c/Akcesoria-do-poboru-i-transportu/26. Znacząco ułatwiają badanie i ocenę czystości mikrobiologicznej.

Testy na wirusy odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób zakaźnych. Dzięki nim w prosty sposób można uniknąć transmisji szkodliwych drobnoustrojów i zapobiec wielu potencjalnym zachorowaniom oraz epidemiom. Są wygodne w obsłudze i stanowią duże ułatwienie dla diagnostów laboratoryjnych i innych pracowników placówek badawczych oraz medycznych. Do ich obsługi nie potrzeba zaawansowanego sprzętu ani specjalistycznej wiedzy, dzięki czemu niemal każdy może z nich skorzystać, gdy zajdzie taka potrzeba.

Szybkie wykrywanie mikroorganizmów

Testy mikrobiologiczne obejmują wiele rodzajów akcesoriów i różnych przyrządów umożliwiających wykrywanie konkretnych szczepów bakterii czy wybranych rodzajów grzybów, ogólne stwierdzenie ich obecności lub określenie liczebności. Wybór zależy od tego, co ma na celu wykrywanie mikroorganizmów w danym przypadku i jak duża dokładność jest potrzebna. Rozwiązania takie jak testy wymazowe czy suche podłoża Compact Dry to innowacyjne, a jednocześnie bardzo proste narzędzia, które pozwalają przeprowadzać niezbędne badania w dowolnym miejscu i czasie.

Regularne przeprowadzanie testów mikrobiologicznych pozwala sprawnie i szybko wykrywać potencjalne zagrożenia, co z kolei daje możliwość uniknięcia wielu problemów. Choć większość testów, płytek i podłoży to niezwykle proste konstrukcje, ich skuteczność oraz niezawodność są oceniane jako bardzo wysokie. To cenne narzędzia znajdujące zastosowanie w wielu branżach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl