Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 199,00 zł.
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wykrywanie mikroorganizmów - mikrobiologia

Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza

Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza
Płytka odciskowa TCBS Vibrio parahaemolyticus - ryby, owoce morza

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Występuje w wodach morskich. Do zatrucia pokarmowego dochodzi po spożyciu żywności pochodzenia morskiego np. surowe ryby, małże, kraby, ostrygi, mięczaki, krewetki. V.parahaemolyticus należy do istotnych drobnoustrojów patogennych wywołujących zatrucia pokarmowe m.in.: nieżyt żołądka oraz biegunki podróżnych, spowodowane spożyciem zanieczyszczonej wody oraz zakażonych morskich produktów. Przy optymalnych warunkach wzrostu, nawet niewielka ilość tych bakterii w produktach może znacznie powiększyć swoją liczebność i stać się niebezpieczna dla organizmu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus
Płytka odciskowa TGSE Gronkowiec złocisty Staphylococcus aureus

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Staphylococcus aureus tworzy czarne kolonie o mlecznym otoczeniu wokół kolonii. S. aureus wykazuje dodatnią reakcję żółtka jaja. Czarna kolonia z negatywną reakcją żółtka jaja nie jest interpretowana jako S. aureus. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa X-GAL bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Grupa e.coli rozkłada X-GAL (kolorymetryczny substrat enzymu) wytwarzając niebieski / niebiesko-zielony kolor przez ß-galaktozydazę wytwarzaną przez bakterie coli. Wzrost wszystkich innych bakterii zostaje zahamowany. Interpretacja: Zliczyć wszystkie kolonie niebieskie / niebiesko-zielone rosnące na powierzchni. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)
Płytka odciskowa X-SA Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus)

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) tworzy kolonie gładkie w kolorze niebieskim w kształcie soczewek. * Koagulazo-ujemne Stapylococcus tworzą kolonie mniejsze białe lub niebieskie. * Bacillus sp. Mogą tworzyć jasno niebieskie i płaskie kolonie bez glazury. Enterotoksyna Gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), odporna na ogrzewanie, może nie zostać rozłożona nie tylko w czasie gotowania, ale nawet pieczenia produktów uprzednio zakażonych. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody. Te ostatnie są dość częstą przyczyną zatruć wtedy, gdy mieszanka przeznaczona do zamrożenia nie została natychmiast schłodzona po pasteryzacji lub gdy rozmrożone lody zostały powtórnie zamrożone. Enterotoksyna obecna w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu tego produktu. Nie powoduje także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Do głównych typów żywności obarczonych szczególnym ryzykiem enterointoksykacji gronkowcowej należą: żywność narażona na rekontaminację, poddawana obróbce termicznej. Duże ryzyko charakteryzuje produkty, które są przetwarzane przy użyciu promieniowania jonizacyjnego, przez stosowanie wysokich ciśnień i nowych technologii, ze względu na brak mikroflory konkurencyjnej. Przykładem takiej żywności może być: gotowane mięso w plastrach, ciastka z kremem, produkty w puszkach. Z powodu powszechnego występowania w przyrodzie, w tym jako mikroorganizm „towarzyszący” bydłu należy kontrolować jego obecność w przemyśle mleczarskim. Gronkowiec złocisty MRSA jest uznawany za gronkowiec szpitalny, tzn. nie występuje powszechnie wśród ludzi, a właśnie w szpitalach. Często dochodzi do zakażeń podczas zabiegów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli
Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli

Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej.

Należy zliczyć wszystkie kolonie koloru różowego / czerwonofioletowego rosnące na powierzchni (grupa e.coli). Wszystkie kolonie koloru niebieskiego / niebieskofioletowego rosnącego na powierzchni jako Escherichia coli. Escherichia coli O-157 nie posiada ß-glukuronidazy, więc może zostać oznaczona jako grupa coli. Inkubacja przez ponad godzinę może sprzyjać wzrostowi drobnoustrojów innych niż Escherichia coli i grupa coli. Czerwony kolor może być zaobserwowany, jeśli próbka zawierająca bakterie kwasu mlekowego, które mają również ß-galaktozydazę. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 10 dni

poproś o ofertę
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl