






Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.


Producent
Cena
-
od
do
Szybkie testy paskowe AlerTox® sosuje się do wykrywania alergenów w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym. Testy AlerTox® to najprostrze rozwiązanie służące do wykrywania alergenów. Ich zastosowanie nie wymaga posiadania specjalistycznej wiedy z zakresu badań laboratoryjnych. Nie wymagają też zastosowania specjalistycznego sprzętu. Łatwe, szybkie i proste rozwiązanie dla gastronomii, produkcji i przetwarzaniu żywności, transporcie produktów spożywczych i procesach mycia i dezynfekcji.
Lista 14 alergenów
Składniki żywności, które muszą być deklarowane jako alergeny w UE
1. Zboża zawierające gluten , a mianowicie: pszenica (np. pszenica orkisz i khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe oraz produkty pochodne, z wyjątkiem: a) na bazie pszenicy syropy glukozowe, w tym dekstrozę b) maltodekstryny na bazie pszenicy c) syropy glukozowe na bazie jęczmienia d) zboża wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty w tym, z wyjątkiem: a) żelatyny rybiej stosowanej jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych b) żelatyna rybia lub isinglass stosowane jako środek klarujący w piwie i winie
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) w pełni rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego b) naturalnych mieszanych tokoferoli (E 306), naturalnych D-alfa-tokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu i naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu ze źródeł soi c) fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z olejów roślinnych ze źródeł soi d) ester stanolu roślinnego wytworzony ze steroli oleju roślinnego ze źródeł soi
7. , mleko i produkty pochodne (w tym laktozy), z wyjątkiem: (a) serwatki stosowane do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego b) laktitol
8. Orzechy , a mianowicie: migdały ( Amygdalus communis L.), orzechy laskowe ( Corylus avellana ), orzechy włoskie ( Juglans regia ), orzechy nerkowca ( Anacardium occidentale ), orzechy pekan ( Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), Orzechy brazylijskie ( Bertholletia excelsa ), pistacje ( Pistacia vera ), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia ) oraz produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do wytwarzania destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
9. Seler i produkty pochodne
10. Musztarda i ich produkty
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu większym niż 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 , które należy obliczyć dla produktów proponowanych w postaci gotowej do spożycia lub w postaci odtworzonej zgodnie z zgodnie z instrukcjami producentów
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne