Produkty spożywcze mogą być źródłem alergenów i powodować u człowieka objawy alergiczne od lekkich do bardzo ciężkich. Przemysł spożywczy przepisami prawnymi został zobligowany do oznaczania substancji i składników uznanych za alergenne na etykietach swoich produktów. W UE obowiązek ten narzuca Rozporządzenie EU1169/2011, gdzie w Załączniku II znajdziemy wykaz alergenów, dla których stosowany jest obowiązek umieszczania informacji na etykiecie. W zakładach przemysłu spożywczego fakt częstej zmiany procesów na tych samych liniach produkcyjnych, wielokrotnego wykorzystywania sprzętów roboczych dla różnych składników, a także czynnik ludzki może być przyczyną skażeń krzyżowych alergenami. Pojawia się wtedy często wątpliwość, czy na powierzchniach nie pozostaną alergeny, których obecność jest niepożądana w produktach, dla których nie deklarujemy obecności alergenów. Często producenci w takich przypadkach stosują sformułowanie „może zawierać”. Na jakiej podstawie możemy zwolnić się z takiego zapisu? Jakie są podstawy określania informacji na etykietach względem alergenów? Każda informacja powinna być potwierdzona badaniami, których wyniki następnie powinny być weryfikowane, w kontekście utrzymywania ich poziomu w trakcie przebiegu procesów. W tym celu stosuje się szybkie testy jakościowe i/lub ilościowe do stwierdzania obecności alergenów na powierzchniach lub produktach. Szybkość i łatwość przeprowadzania tych testów powoduje, że testy oparte o technologię immunochromatograficzną do jakościowego, bądź ilościowego oznaczania składników lub antygenów składników alergennych w żywności o różnym składzie i stopniu przetworzenia, stają się coraz częściej wybieraną metodą nadzoru nad alergenami w procesach przetwórczych. Zwykle stosowane są do weryfikacji Planów HACCP, do weryfikacji poprawności znakowania produktów spożywczych, do kontroli skuteczności procesów mycia i dezynfekcji oraz unikania skażeń krzyżowych związanych ze środowiskiem i pracownikami. Skuteczność takich metod potwierdzona jest przez walidację przeprowadzaną przez producentów testów, co daje gwarancję ich uznawalności w systemach HACCP (BRC Food, IFS Food, FSSC 22000, itp.) i i skuteczności w wykrywaniu alergenów w procesach operacyjnych i produktach.
- ATP
- luminometr
- lumitester
- bioluminescencja
- RLU
- poziomy czystości ATP
- poziomy czystości RLU
- poziomy czystości luminometr
- poziomy czystości lumitester
- poziomy czystości bioluminesce
- alergeny
- alergeny w żywności
- testy na alergeny
- olej spożywczy
- listeria
- e.coli
- salmonella
- Clostridium botulinum
- wykrywanie białka
- testy na białko
- testy na obecność białka
- alergie pokarmowe
- wykrywanie alergenów
- inkubator
- inkubacja
- cieplarka
- haccp
- ifs
- bezpieczeństwo zdrowotne żywno
- miernik pH
- pH
- pH metr
- pomiar pH
- skala pH
- stężenie jonów wodorowych
- odczyn kwaśny
- odczyn zasadowy
- wartości pH
- neutralne pH
- czysta woda
- pH logarytmiczna skala
- pH pomiar kwasowości
- kontrola pH w roztworach
- pomiar pH w przemyśle
- odczyn wody
- seler
- bakterie
- grzyby
- pleśnie
- badania mi,robiologiczne
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.