Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Płytka odciskowa XM-G Escherichia coli i bakterie z grupy coli
Opis
Należy zliczyć wszystkie kolonie koloru różowego / czerwonofioletowego rosnące na powierzchni (grupa e.coli). Wszystkie kolonie koloru niebieskiego / niebieskofioletowego rosnącego na powierzchni jako Escherichia coli. Escherichia coli O-157 nie posiada ß-glukuronidazy, więc może zostać oznaczona jako grupa coli. Inkubacja przez ponad godzinę może sprzyjać wzrostowi drobnoustrojów innych niż Escherichia coli i grupa coli. Czerwony kolor może być zaobserwowany, jeśli próbka zawierająca bakterie kwasu mlekowego, które mają również ß-galaktozydazę. Escherichia coli spotyka się w jelicie zwierząt, w tym człowieka, jak również powszechnie w glebie i wodzie, gdzie trafiają z wydzielinami i kałem. Obecność Escherichia coli w wodach powierzchniowych (tzw. miano Coli) jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego. Pod względem oddziaływania na organizm człowieka oraz przebiegu infekcji rozróżnia się 6 szczepów Escherichia coli: szczep enterotoksynogenny (ETEC) szczep enteropatogenny (EPEC) szczep enteroinwazyjny (EIEC) szczep enteroagregacyjny (EAEC/EAggEC) (dawniej: enteroadherentny-enteroagregacyjny szczep Escherichia coli) szczep enterokrwotoczny, szczep werotoksyczny (verocytotoxin-producing) (EHEC, VTEC) szczep adherencyjny (DAEC)
Termin ważności: 6 miesięcy.
Przechowywać w temp. 4-10 st.C.
Food Stamp / Clean Stamp – płytki odciskowe typu Rodac do kontroli mikrobiologicznej – opis metody food stamp clean stamp cleanserve Food Stamp Rodac (Replicate Organism Detection and Counting)
RODAC CONTACT TEST, płytki są proste w obsłudze. Metoda bardzo pomocna w sprawdzeniu krytycznych punktów kontrolnych (CCP) w ramach systemu HACCP i higieny mikrobiologicznej powierzchni. Food Stamp przeznaczone są do kontroli higieny w kierunku żywych bakterii w żywności i obszarach roboczych. Jest to prosta w obsłudze metoda bakteriologiczna, które wskazuje obecność konkretnych bakterii.Test może być łatwo przeprowadzony, bez specjalnego sprzętu lub wiedzy. Metoda Food Stamp jest łatwa do odczytania. Obecność bakterii ujawnia się poprzez zabarwienie płytki.
Praktyczne zalety w porównaniu z metodą wymazową:
– Żadne specjalne przyrządy i wyposażenie nie są wymagane.
– Oszczędność czasu potrzebnego na badanie.
– Proste i łatwe badanie prowadzi do wiarygodnych wyników.
– solidne mocowanie podkładu zapobiega jego wypadaniu
– Przenośny inkubator: IncuBox który został specjalnie zaprojektowany dla płytek żywnościowych (do 30 płytek).
– Szerokie menu – dostępne dla różnych bakterii na 11 różnych płytkach.
Płytki przeznaczone do kontroli: Produktów spożywczych, tusz, nadaje się również do badania dłoni i palców osób pracujących w zakładach produkcyjnych. stołów kuchennych i urządzeń (takich jak deski do krojenia, podkładki, noże), inne powierzchnie.
Instrukcja:
Pieczęć (płytka) odciskowa z gotowym preparatem, wystającym nieco powyżej krawędzi specjalnego naczynia Petriego 10 cm2.
1. Po zdjęciu pokrywki z Food Stamp wystarczy delikatnie naciśnij środkiem na powierzchnię próbki. Powierzchnia preparatu jest wystarczająco elastyczna, aby można było mocno docisnąć ją do próbki.
2. Naciskać można na różne części próbki (powierzchni, ścian, itp.).
3. Po zebraniu próbki zakładamy pokrywkę.
4. Inkubować zgodnie z instrukcją.
Preparat nie nadaje się do testowania: Materiałów ciekłych, materiałów o szorstkiej powierzchni, materiałów o dużej zawartości tłuszczu lub oleju.